הדפס עמוד זה

תזונה

תזונה נכונה חשובה בכל גיל, בקרב האוכלוסייה המבוגרת השפעתה חשובה שבעתיים כלומר: האוכלוסייה המבוגרת נמצאת בסיכון לתת תזונה כיוון שעם השינויים של הגיל הם אוכלים יותר לאט, אוכלים ארוחות קטנות ללא ארוחות ביניים, יש ירידה בתיאבון.

ירידה במשקל עלולה להוות סיכון בריאותי ולהביא את הזקן למצב גופני ירוד ולכן חשוב לשים לב לשני דברים עיקריים:

  1. התנהגות האכילה של הזקן

  2. משקל גופו של הזקןIMG_1754

בבריאות ובחולי, המזון מסמל בריאות ומקור חיים ומהווה גורם מאחד (ארוחות משפחתיות).

למה גורם איבוד משקל?

  • חולשה

  • עייפות

  • ירידה בתפקוד, ירידה במיומנויות מוטוריות

  • ירידה במיומנויות מנטאליות

  • ירידה בריכוז

  • ירידה ברמות חלבונים שחשובה לתפקוד ולהפעלת השרירים

  • ירידה במסת השריר שגורמת לדלדול שרירים ומגבירה את החולשה וחוסר יכולת עמידה על הרגליים

 

הסיבות לאיבוד תיאבון ולירידה במשקל הנן רבות ושונות:

  • הפרעות בבליעה (כתוצאה מאירוע מוחי, מחלת פרקינסון, טרשת נפוצה, ALS, דמנציה)
  • הפרעות בספיגת המזון
  • טיפול תרופתי שיכול לגרום ליובש בפה
  • הפרעה במשק המים, ירידה ברמת המלחים בגוף שיכולים לגרום לשינויים במצב הכרה כמו בלבול
  • ירידה בחוש הטעם והריח שגורמים להנאה פחותה מהמזון
  • מחלות כרוניות
  • דיכאון וחרדה שיכולים לגרום לאפתיה ולירידה במשקל
  • כאב לא מאוזן
  • תלות באכילה, קושי בהכנת הארוחה
  • אכילה איטית והפחתת כמויות
  • רקע תרבותי
  • נגישות למזון – קושי בקנייה ובסחיבת המזון הביתה
  • בדידות שגורמת לאובדן תיאבון ולירידה במשקל

טיפול בירידה בתיאבון

  1. לשתף את הזקן בתכנון התפריט – לבשל לו מאכלים שהוא אוהב

  2. גירוי ויזואלי לאוכל שיכולים להגביר את החשק לאכול

  3. לאכול מנות קטנות לעיתים קרובות

  4. לעודד את הזקן לאכול ליד השולחן ולא במיטה

  5. עזרה בהאכלה

  6. הערכה מחודשת של הטיפול התרופתי

  7. הערכה והתאמת תזונה מתאימה ע"י דיאטנית

  8. ביצוע בדיקות דם כולל רמת חלבונים ואלבומין

בכל מצב אשר מעיד על סיכון לתת תזונה יש לבקש מרופא משפחה

הפניה להערכה תזונתית של דיאטנית

רמת חלבונים בדם:

האלבומין נחשב לאחד המדדים התזונתיים החשוב ביותר ומהווה מדד פרוגנוסטי (אבחנתי) טוב לגבי מצבו התזונתי של הקשיש.

בבדיקות דם, גם אם רמת החלבון PROTEIN ורמת האלבומין בטווח הנורמה, צריך לתת תוספות מזון של חלבונים.

בינתיים, עד שדיאטנית תיכנס להערכה מובאות המלצות הדיאטנית הקלינית מורן בלייכפלד מגנאזי להגברת צריכה של קלוריות וחלבון :

  1. יש להקפיד על אכילת 3 ארוחות ביום, במידה ויש קושי לאכול את הארוחה במלואה ניתן לפרוס את הארוחה למנות קטנות לאורך היום. 

  2. ניתן לשלב בנוסף לאוכל, תוספות מזון של אוכל מרוכז (פורמולה של מזון רפואי) כשעה וחצי לפני הארוחה הבאה (כדי שתוסף המזון לא יבוא על חשבון הארוחה). את הפורמולה ניתן לקרר ולהוסיף למילקשייק פירות.

  3. להעשיר את התזונה של הקשיש במוצרים עשירים בחלבון כמו:

  •  ביצים מבושלות

  •  בשר רזה, דגים או עוף

  •  חלב ומוצרי חלב

  •  קטניות (אפונה ירוקה, חומוס, שעועית, פול, עדשים)

4. לבשל יותר עם שמן זית

5. להוסיף מזונות עתירי אנרגיה במשך היום כגון: טחינה ,אבוקדו , שמן זית, אגוזים ושקדים טחונים, ממרח שקדייה. 

10501798_s

 

הוצאת הזקן הקשיש מהבית למסעדה או לבית קפה

מוסיף חיוניות ומגביר את הרצון שלו לאכול .

 

 

 חזרה לתחילת המאמר

 

 

 

מקורות:

  1. Cristina Cornali, MD et al. Anorexia as an independent predictor of mortality. J Am

     Geriatr Soc. 2005 Feb; 52(2) :354 (הערכת המצב התזונתי של הקשיש ואיתור גורמי סיכון לתת תזונה)

  2. Donini et al., 2003 L.M. Donini, C. Savina and C. Cannella, Eating habits and appetite control in the elderly: the anorexia of aging, Int. Psychogeriatr. 15 (2003), pp. 73-87. (מחקר בנושא העלאת המודעות לתזונה נכונה בגיל המבוגר)

  3. Toduroyic Y. Evidence -based strategies for the use of oral nutritional supplements. Br Community Nurs .2005 Apr;10(4):158,160,162-4.

(מאמר המחזק את השימוש בתוספות מזון להעשרה כטיפול ומניעה של תת תזונה בקשישים)

קישור קבוע למאמר הזה: http://www.hibukravdori.co.il/?page_id=68

2 פינגים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

אתם יכולים להשתמש באפשרויות ותגי ה-HTMLהבאים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

code